ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ARMUTLU

Evliya Çelebi Seyahatname'sinde 1050 senesinin Sefer ayının altıncı günü Mudanya Kasabası'na vardıklarından ve oradan bir gemi ile Bozburun İskelesi'ne geldiklerinden söz eder : "Eskiden bakımlı bir iskele imiş. Rüzgar almayan akıntılı bir körfezde olduğundan, gelen gemiciler girdaba düşerek beş on gün, yahut bir iki ay yatarlar. İşte burada bekleye bekleye bıkan taife ve tüccarın bedduası eseri olarak burası harab olmuş ve olmakla devam etmektedir. İskele başında bir han, birkaç misafirhane, küçük bir camii şerif ile birkaç bakkal dükkanı, ekmekçi ve bozacı dükkanları var. Başka bir bina eseri yoktur. Fakat dört tarafında bağ bahçeleri çoktur. İskele başında camii şerifin kap ve duvarında, misafirlerin şikayet yazılarından bir zarf yazacak yer kalmamıştır."
Ayrıca tarihi kaynaklarda, Libyalılar'ın kaplıca bölgesinde uzun yıllar kaldıkları belirtilmektedir. Şu an bile hala Özbek Kuyu Mevkii olarak adlandırılan bölgenin isminin de Öbeklerden geldiği sanılmaktadır.Tarihi çok eskilere dayanan Armutlu, MÖ. V.yüzyıllarda Brithynia Krallığı'nın sınırları içerisinde yer almış, MÖ. I. yüzyıldan sonra Roma egemenliğine girmiştir. Roma'nın ikiye ayrılmasının ardından Bizanslıların hakimiyetine girmiş, Bizanslılar ile Selçulular arasında sürekli el değiştirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş yıllarında, Orhan Gazi döneminde 1320'de Osmanlı topraklarına geçmiştir. Fetih'den sonra Mudanya ve Trilye'den getirilen Türkler Armutlu'ya yerleştirilmişlerdir. Bu tarihten sonra Türkler ve Rumlar uzun bir süre birlik ve beraberlik içerisinde yaşamışlardır. Ancak Cumhuriyetin ilanı ile birlikte burada bulunan Rumlar Armutlu'dan göç etmişlerdir. Bugün Armutlu'da hiç Rum kalmamış olup, burada yaşayan Türklerin kökeni ise Mudanyalılar ile o sıralarda Rus istilası altında olan Gürcitan'dan göç eden Türkler'den oluşmaktadır.
Şirin ilçe Armutlu, Marmara Denizi'nin doğusunda Gemlik Körfezinin kuzeyinde Yalova iline bağlı bir yerleşim merkezidir. Güneydoğudan Gemlik, doğudan Orhangazi, kuzeydoğudan Yalova ili ile güneybatı ve kuzeyden deniz ile çevrilmiştir. Gemlik'e 37 km lik, Yalova'ya 55 km lik karayolu ile bağlı olan Armutlu'nun Mudanya ve İstanbul ile deniz yolu ulaşımı mevcuttur. 28 bin hektar yüz ölçümüne sahip ilçe (kadastro görmüş yerler olarak) güney ve güneybatı düzlük olduğu halde kuzeydoğuya doğru arazi yükselmektedir. İlçe toprakları Armutlu Deresi ile Kaledere sularıyla sulanmaktadır. İlçe merkezinden geçerek güneyden Marmara Denizi'ne dökülen Armutlu Deresinin meydana getirdiği düzlük, ilçe arazisinin en verimli sahalarını oluşturmaktadır. Armutlu İlçesi, Yalova ilinin en dağlık bölgesidir. Samanlı Dağları, Bozburun'a kadar batıya doğru uzanır. Bölgenin yükseltilerini ise; Karlık Dağı 867 m, Daz Dağı 867 m, ve Erikli Dağı 838 m oluşturmaktadır. İlçenin %70'lik bir bölümü eğimli, diğer kısımları düzlüktür. İlçeniz denizlerde olan burunları ise; Kalem Burnu, Çelikkaya Burnu, Meyhane Burnu, Kapaklı Burnu olarak sıralanır. En önemli akarsuyu Kaledere akarsuyudur.
İlçemizin % 70'lik bölümü eğimli, diğer kısmı düz arazidir. Sanayi kuruluşları, büyük işyerleri bulunmamakla, zeytincilik, balıkçılık ve turizm ağırlıklı faaliyetler mevcuttur.2010 yılı tespitlerine göre 425 Sığır, 508 Koyun, 728 Keçi ve 2.887 Arı (kovan) hayvanı mevcudu bulunmaktadır. İlçemiz merkez ile Mecidiye, Fıstıklı ve Kapaklı köylerinde ekonomik olarak sadece Zeytin üretimi vardır. Selimiye, Hayriye ve yine Mecidiye köylerinde ise geçim Orman ürünlerinden ve az da olsa hayvancılıkla sağlanmaktadır. İlçe merkezi ile Fıstıklı ve Kapaklı köylerinin diğer bir geçim kaynağı da balıkçılıktır. İlçemiz Merkezinde Su Ürünleri Kooperatifi ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Fıstıklı-Kapaklı Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi, Mecidiye Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hayriye ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Fıstıklı Köyü Tarımsal Kalkınma kooperatifi ve Selimiye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunmaktadır.
Tarım alanı, zeytinlikler, tarla ve bahçe olarak 35.000 dekardır. Özellikle Armutlu Merkez başta olmak üzere Fıstıklı, Kapaklı ve Mecidiye köylerinde nüfusun % 70 i zeytin üreticiliği yapmaktadır. İlçede köylerle birlikte tahminen 750.000 adet zeytin ağacı mevcut olup, ortalama üretim, ağaç başına 10 kg kadardır. Çiftçilerimiz ürettikleri mahsulü Marmarabirlik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'ne vermekte bir kısmı ise geleneksel olarak her evde bulunan salamura sarnıçlarına koyarak, olgunlaştırarak satmaktadır. İlçemizin yıllık zeytinyağı üretimi yaklaşık 300-350 tondur. Tarım arazilerinin hemen hemen tamamı zeytinliklerle kaplı olup tarla bitkileri üretimi yok denilebilecek düzeydedir. Meyve ağacı bakımından ise ikinci sırada, zeytin bahçelerinin sınırlarında ve aralarında dikili bulunan incir ve ceviz gelmektedir.
Armutlu adının “Armoda” veya “Armodies” sözcüklerinden geldiği sanılmaktadır. Bu sözcükler “Donanma” veya “Donanmaya Gözcülük Eden Kimse” anlamına gelmektedir. Diğer bir rivayete göre ise, Bizans döneminden kalma kalıntılara rastlanan Armutlu’nun isminin; Bizans Kralı’nın kızı Armodias, kayıkla gezmek üzere saraydan ayrılarak bu kıyılara gelmiş ve buranın güzelliğine, kaplıcalarına hayran kalmış. Kızının burayı çok sevdiğini gören kral, yöreye Armodias ismini vermiş. Armodias’ın zaman içinde Armutlu olarak değişerek bugüne geldiği söylenir. Armutlu, Bizanslılar tarafından kurulmuş çok eski bir tarihe sahip bir yerleşim merkezidir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde 1050 senesi Sefer ayının 6.günü Mudanya Kasabasına vardıklarında; oradan da bir gemiyle Bozburun İskelesine geldiklerinden bahseder ve Armutlu’yu şöyle anlatır;